It is currently Wed Dec 02, 2020 10:43 pm

All times are UTC - 8 hours




 Page 1 of 1 [ 17 posts ] 
Author Message
 Post subject: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Mon Nov 02, 2020 12:18 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
I am new to this forum, but I was wondering if anyone can help me on an XS4600 4 Channel Amp that has no power. The light does not turn on at all. I have checked the voltage on the amp and there is 12 volts from the terminals inside the amp and the IC's have there voltage checked and all show 12V or less on all pins. I have checked the fuses, which are in good shape and no other obvious signs of why there is no power. All the caps look fine and show no bulging on them. I do not see any huge issues so I am wondering if anyone can help me troubleshoot this to get it working. I am lost for words as it is not showing any signs of life. Thank you in advance.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Tue Nov 03, 2020 9:07 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
do you have pics of the inside of the amp?


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Tue Nov 03, 2020 12:48 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
do you have pics of the inside of the amp?


What are you looking for in particular? I can take any pictures that you need if there is a specific thing you want to see. Thank you for your reply.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Tue Nov 03, 2020 1:13 pm 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
an overview of the board would be a good start.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Tue Nov 03, 2020 1:57 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
an overview of the board would be a good start.


Here you go. I hope these are a good start. Thank you.


Attachments:
Main Board Pic02.jpg
Main Board Pic02.jpg [ 845.62 KiB | Viewed 384 times ]
Main Board Pic01.jpg
Main Board Pic01.jpg [ 793.79 KiB | Viewed 384 times ]
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Wed Nov 04, 2020 9:47 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
Attachment:
Main Board 2.jpg
Main Board 2.jpg [ 157.07 KiB | Viewed 363 times ]
can you take a more detailed photo of this resistor? It think it's burnt.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Wed Nov 04, 2020 1:55 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
Attachment:
The attachment Main Board 2.jpg is no longer available
can you take a more detailed photo of this resistor? It think it's burnt.


I noticed that too and tested it and tested fine with 12V running through it. It looks like it was an issue with something else that I am trying to track down from the no power issue. I feel it is something else, but it is not obvious. I know it looks burnt, but it is isn't.


Attachments:
Blown Area (600 x 450).jpg
Blown Area (600 x 450).jpg [ 46.04 KiB | Viewed 353 times ]
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Sun Nov 08, 2020 8:40 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
Can you measure the resistor with your multi meter?


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Tue Nov 10, 2020 2:50 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
Can you measure the resistor with your multi meter?


I measured it and the reading I got was "0.04". Is that within spec?


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Mon Nov 16, 2020 8:59 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
I think that the minimum damage is a blown power supply.
Do you have good soldering skills to repair this?


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Mon Nov 16, 2020 2:00 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
I think that the minimum damage is a blown power supply.
Do you have good soldering skills to repair this?


I am not too bad, but what would it take to fix the blown power supply? Which one is it? Is it one of the ones that are coils? There are two of them. Thank you for your help. Why would you think it is a power supply? Thanks again.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Thu Nov 19, 2020 9:15 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
you can start with changing the 4 transistors with the 4 resistors that are connected to it. Each channel has 4 of these. You can start with only the 4 of the side who has burning marks and see what happens then.

There is a (good) possibility that after this repair attempt its not working and you have to take it further. If you want this fixed at the lowest cost than its better to take it to a pro repair shop. If you want to experiment and have fun than go for it!


Attachments:
Main Board Pic01_LI (2).jpg
Main Board Pic01_LI (2).jpg [ 633.99 KiB | Viewed 223 times ]
Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Thu Nov 19, 2020 6:04 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
you can start with changing the 4 transistors with the 4 resistors that are connected to it. Each channel has 4 of these. You can start with only the 4 of the side who has burning marks and see what happens then.

There is a (good) possibility that after this repair attempt its not working and you have to take it further. If you want this fixed at the lowest cost than its better to take it to a pro repair shop. If you want to experiment and have fun than go for it!


Well I am curious as to why I would buy those fets and replace all them when they test just fine with 12 Volts going through them. They all read the same. I am looking for common things what would cause a no power condition. I do not want to take it to a shop, but fix it myself. I am able to be taught just need a little guidance. Thank you.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Fri Nov 20, 2020 8:04 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
you have 4 big black rail caps, what voltage do you measure there between the + and - of every single cap when the amp is powered up?


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Fri Nov 20, 2020 8:15 pm 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Silverhorse wrote:
you have 4 big black rail caps, what voltage do you measure there between the + and - of every single cap when the amp is powered up?


I measured 12 volts between all caps.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Sun Nov 22, 2020 10:33 am 

Joined: Sat Aug 06, 2011 1:18 am
Posts: 147
12v is not ok.
On youtube you can find some excellent tutorials on how to test a transistor with a simple multi meter. After that you can start with the 6 power supply transistors.


Offline
 Profile  
 
 Post subject: Re: Sapphire XS4600 Amplifier no power
PostPosted: Sun Nov 29, 2020 10:48 am 

Joined: Mon Nov 02, 2020 11:50 am
Posts: 9
Is there someone out there that can give me some direction based on the information I provided in this post on where to start? I have been chasing my tail on this. My background is limited with the electronics testing part of this. This amp has a no power condition. I have checked all components, but not sure about the basic electronic aspect of things, which is what I am struggling with. I am pretty decent with soldering and basic things with using the voltmeter, but tracing the issue is where I fall short on. Thank you very much and much appreciate anyone who can help.


Offline
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
 Page 1 of 1 [ 17 posts ] 

All times are UTC - 8 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

cron